2010. április 8., csütörtök

Philippa Gregory: A másik Boleyn lány


Image Hosted by ImageShack.usVannak olyan pillanatok az ember életében, mikor egy könyv olvasása közben azt kívánja bárcsak más korban született volna. Egy olyan korban, mikor a nők hatalmas, csipkével megrakott szoknyákat hordtak, a férfiak tudták hogyan kell udvarolni, a királyi udvarban rendszeresen bálokat tartottak. Ez a könyv ezeket a vágyaimat hozta felszínre, s azóta sem tudok szabadulni tőlük. Elképzeltem, ahogy egy hatalmas lila ruhában részt veszek egy bálon, ahol a férfiak sorban állnak, hogy táncolhassanak velem, és az égvilágon semmi mással nem kell foglalkoznom, mint a legújabb szaftos pletykák továbbadásával.:)
Na jó, akkor most csöppenjünk vissza a valóságba!

A másik Boleyn lány a VIII. Henrik korabeli időkben játszódik, azon belül is mikor legfőképp a Boleyn lányok szerepeltek Henrik étlapján. Azt ugyebár tudjuk, élete során 6 feleséget fogyasztott el- különböző formában-, de mind közül a legismertebb Boleyn Anna volt. A történetet a húga, Mary szemszögéből követhetjük végig (aki nem mellesleg Henrik korábbi szeretője), s ezáltal a regény középpontjába egyértelműen a három Boleyn kerül. Mary, Anna és a bátyjuk, George a család utasítására mindent megtesznek azért, hogy minél közelebb kerüljenek először a király ágyához, majd a trónhoz.

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hármuk közül a legügyesebb Anna, aki testvéreivel ellentétben könnyen lemond bármiféle valódi érzelemről a korona érdekében. George és Mary már kevésbé "erősek", de végül egyedül Mary az, aki a szerelmet meri választani, szembeszegülve ezzel a családjával.
Ebben a könyvben egyszerűen minden tetszett: a karakterek kialakítása (bármennyire is függ össze a valósággal), a történet, a királyi udvar részletessége, az udvari pletyka, ami legalább olyan gyors, mint manapság (lenyűgözően hatékonyak voltak, nem?). Kifejezetten tetszett a két Boleyn lány éles ellentéte, s a köztük hidat képző George. Annának az éles esze, a makacssága és a kegyetlensége, Mary-nek pedig a hatalmas szíve az, ami ütős karakterekké teszi őket.
Köszönhetően annak, hogy elég zömök a könyv, pár napig teljes Tudor bódultságban éltem. Isteni volt!

+infó: az írónő honlapja, ahol a Tudor kori történeteken kívül egyéb történelmi témájú könyvei is megtalálhatók

+természetesen, mint minden népszerű könyvet, ezt is megfilmesítették, Natalie Portman, Scarlett Johansson és Eric Bana főszereplésével

Pont: 5*

5 megjegyzés:

  1. A bódultság folytatásához ajánlom akkor Anne Gracie Tudorok c. könyvét. ;o) Én az első kötetet olvasom és nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. KÖSZI a tippet, feltétlenül utánanézek!:)

    VálaszTörlés
  3. A bódultság engem is utolért, és jövő héten folytatom A Boleyn örökséggel ;)

    VálaszTörlés
  4. Hű, kíváncsi leszek mit mondasz róla, mert nekem A másik Boleyn olyan magasra tette a mércét, h eddig még nem mertem nekiállni.:)

    VálaszTörlés
  5. Hétfőn veszem meg a könyvet, igyekszem gyorsan elolvasni :). Aztán júliusban és augusztusban jöhet a többi ;).

    VálaszTörlés

Ne fogd vissza magad! Örülök minden hozzászólásnak, nyugodtan lehet véleményt mondani, nem harapok!:)
(névtelenül viszont nem lehet kommentelni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails