2010. április 3., szombat

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

Image Hosted by ImageShack.usA történet dióhéjban: adott Camille, a 27 éves anorexiás festőnő, aki élete során rengeteg szörnyűségen ment keresztül, melyek olyan mély sebeket hagytak benne, hogy egy ideje abbahagyta a festést, és takarítóként dolgozik. Egy kis szobában lakik egy párizsi bérház tetőterén, ahol nincs fűtés, nyirkosak a falak és a higiénés körülmények is meglehetősen hiányosak.
Aztán ott van Philibert, a vele egy házban élő elvarázsolt, múlt századból itt maradt nemes, aki egy különc, imádnivaló figura. Az a fajta, akivel a való életben is szívesen megismerkednék. Nagyon jó humora van, amit totál komolyan ad elő, mikor pedig ideges, őrült dadogásba kezd. Mindent tud Marie Antoinette-től kezdve a legutolsó francia nemesig, s a családfáját is képes tökéletesen visszavezetni hozzájuk.
Lakótársa Franck szakács, aki még a belét is kidolgozza, és csupa felületes kapcsolatba bonyolódik idióta nőkkel. Rettentően mogorva tud lenni, valójában azonban hatalmas szíve van, a bunkó viselkedés csak álca.
Negyedik szereplőnk pedig Paulette, Franck nagymamája, aki idősek otthonába kényszerült, melyet rettentő nehezen visel.

A történet róluk szól. Erről a négy emberről, akik az életben egyedül csak nehezen állják meg a helyüket. Boldogtalanok, magányosak, zárkózottak. Amikor azonban a sors összehozza őket, a világ mintha kinyílna számukra.
Camille újra festeni kezd, Franck olykor egész kedves tud lenni, Paulette abbahagyja az unokája elleni lázadást, Philibert pedig megtanul nyitni a többi ember felé.
Ebben a regényben nem magán a cselekményen van a hangsúly. A hétköznapi életet mutatja meg, a rideg valóságot, a szerelem első lépéseit. Olyan dolgokat, amelyhez nem kell könyveket olvasnunk, hogy ismerjük. A lényeg a karaktereken van. Ez a négy ember annyira különböző, egyedi jelenség, s minden mondatuk, mozdulatuk nagyon hitelessé és szerethetővé teszi őket.
Egyértelműen az egyik kedvencemmé vált ez a regény, ráadásul mióta elolvastam, Párizsban akarok élni.:)

5 pont az 5-ből

Plusz infó: a könyvből 2007-ben film készült Audrey Tautou és Guillaume Canet főszereplésével.


2 megjegyzés:

Ne fogd vissza magad! Örülök minden hozzászólásnak, nyugodtan lehet véleményt mondani, nem harapok!:)
(névtelenül viszont nem lehet kommentelni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails