2010. szeptember 23., csütörtök

Margaret Mitchell: Elfújta a szél

"-Szeretem, Scarlett, mert annyira olyan, mint én. Árulók vagyunk, kicsikém, önzőek, számítók. Fütyülünk rá, ha az egész világ felfordul is, csak nekünk legyen jó dolgunk."


Nem tudom, mégis milyen okból, de egészen nem sokkal ezelőttig azzal a téveszmével éltem, hogy az Elfújta a szél egy nyálas, romantikus giccs. Még csak meg sem tudom mondani, mégis miért gondoltam ekkora hülyeséget erről a fantasztikus könyvről. Van benne romantika, de szerintem pont a megfelelő mértékben, s egy cseppet sem éreztem giccsnek. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy ilyen sokoldalú, és nagyon részletes leírást kapok a történelem ezen szeletkéjéről.

1860-as években Amerikában az északi és a déli államok közt parázshelyzet van kialakulóban, a rabszolgatartás kérdése egyre több vitát vált ki. A georgai Tarán élő 15 éves Scarlett O’Hara azonban ebből semmit sem hajlandó észrevenni. Helyette élvezi a fiatalságát, zöld ruhájában billeg az udvarlói előtt, s a szomszéd földtulajdonos fiába, Ashley-be szerelmes.
Mikor azonban kitör a háború, a férfiak elmennek harcolni, az emberek elszegényednek, Scarlett is kénytelen tudomásul venni, hogy nincs más választása, mint a helytállás. Meg kell acéloznia magát, a családja élére állni, és mindent elkövetnie a túlélésért. Az évek során valójában csak két emberre számíthat igazán: Melanie-re, Ashley feleségére, aki teljes mellszélességgel kiáll Scarlett mellett, bármi történjék, ill. Rhett Butlerre.

Az olvasó két dolog miatt érezheti magát mámorosnak a regény közben: az egyik a hangulatteremtés, a másik pedig a szerelmi szál.
Mitchell olyan részletességgel ír a korszakról, a háború eseményeiről, a gyönyörű georgiai tájról, Tara vörös földjéről, az ültetvényekről, hogy mi is könnyen úgy érezhetjük, mintha végig ott lennénk Scarlettel sarkában.
Scarlett és Rhett kapcsolata pedig, a majd tíz éven át tartó macska-egér játék, az állandó szócsaták, szenvedélyes vallomások, majd jéghideg gyűlölet egyvelege. Mivel Scarlett annyi éven át ámította magát az Ashley iránti szerelmével, Rhett pedig túl büszke volt ahhoz, hogy kiadja magát, végül sikerült mindent tönkretenniük, együttes erőkkel. Ennek köszönhetően a történet vége nyitott marad, bár egy szemernyi kétségem sem adódott a jövőt illetően.
Aki viszont a legtöbb vívódást váltotta ki bennem, az maga Scarlett. Az esetek többségében imádtam. Az akaratosságát, az önfejűségét, a céltudatosságát. Olykor azonban mindez átcsapott a mérhetetlen gonoszságba és önzőségbe, amitől viszont a hideg a futkosott a hátamon. Képes volt dacból férjhez menni, csakhogy borsot törjön Ashley orra alá, és évekig szívből gyűlölte Melanie-t, mikor az mindenét feláldozta volna Scarlett barátságáért.

Egy szó, mint száz, ez egy remekbe szabott történet. Az emberi viselkedés teljes palettáját felvonultatta, szerelmet, küzdelmet, barátságot, önzést. Hatalmas élmény volt az biztos, s a teljes imádatomat mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a több mint 1000 oldalt alig egy hét alatt behabzsoltam, pedig köztudottan a lassú olvasók közé tartozom. De egyszerűen képtelenség volt letenni. 5* pont.

Ui.: tegye fel a kezét, aki képes volt ellenállni, és nem szeretett bele Rhett Butlerbe! Ugye, hogy lehetetlen?!

Mitchell a regényt közel 10 évig írta, azonban a rajongók nagy bánatára nem jelent meg folytatás. Viszont több író gondolta úgy, hogy tollat ragad, s majd ő a kezébe veszi az irányítást. Volt, aki Rhett szemszögéből mesélte el az eseményeket, s volt olyan is, aki a konkrét folytatást vetette papírra, Rhett Butler ill. Scarlett címmel. Ezenkívül -ahogy azt Lobotól megtudtam- születtek nem hivatalos folytatások is, melyeket méghozzá magyar (férfi!) szerző írt. Íme az eredmény.

18 megjegyzés:

  1. Annyira örülök, hogy sorra olvassák az emberek, de legalábbis írnak róla és lerántják róla a téveszmés mázat.
    Amúgy csak a Scarlett és a Rhett a hivatalos folytatás, a többit magyar pasik írták :) Itt egyszer Amadeánál összeszedtem:
    http://amadea.freeblog.hu/archives/2010/06/30/Gyujtopost_-_Folytatasok

    VálaszTörlés
  2. Én sem értem, miért hiszi mindenki (köztük sajnos én is hittem), hogy egy nyálas-romantikus sztori, mert attól nagyon távol áll. Örülök is, hogy rátaláltam.
    Hát ezekre a magyar pasikra most nagyon kíváncsi lettem. Köszi az infót!:)

    VálaszTörlés
  3. De jó, hogy Te is rajongó lettél! :D én is beleszerelmesedtem olvasás közben az egészbe ;). A filmet láttad már? Nem rossz, de "elsikkasztották" Scarlett 2 gyerekét. Az egyik folytatásból csináltak egy sorozatot is, de csak az elejét bírtam megnézni. Oké, hogy sok-sok évvel a film után készült, de valahogy annyira antipatikusnak éreztem már az elején a Scarlett-et játszó színésznőt, hogy feladtam.

    VálaszTörlés
  4. Láttam a filmet, de még nagyon kicsi voltam, úgyhogy szinte semmire nem emlékszem belőle. Egyébként mindig félek egy-egy ilyen nagy kaliberű könyv után megnézni a belőle készült filmet, mert többnyire sem a szereplők, sem a helyek nem olyanok, mint amilyennek elképzeltem. A sorozatról még nem is hallottam (melyik bolygón élek?:)), de ha már egyszer valamelyikre sort kerítek, akkor azt hiszem inkább Clark Gable lesz a befutó.;)

    VálaszTörlés
  5. Nekiálltam már egy párszor a könyvnek (jó néhány évvel ezelőtt), de szégyen és gyalázat, eddig soha nem tudtam végigolvasni. Azonban azt hiszem a bejegyzésedet olvasva teszek még egy kísérletet, hátha most jobban sül el a találkozásom Scarlettel és a többiekkel.

    VálaszTörlés
  6. Nancy, talán csak rossz volt az időzítés... szerintem mindenképpen próbálkozz még vele. Elég sok mindenben egyezik az ízlésünk, úgyhogy (majdnem) kizárt, hogy ne szeresd Scarlettet és Rhettet.:)

    VálaszTörlés
  7. Én is pont így voltam vele. Szerintem a film miatt terjedt el a tévedés, hogy ez egy nyálas regény, sokan mondják, hogy a film tényleg romantikus. Pedig ez a könyv történelmi regény elsősorban, illetve nekem az.
    Rhett... ne is mondd! Ő a Tökéletes, nagy T-vel. Ez a csökött Scarlett meg Ashley-ért rí....:D

    VálaszTörlés
  8. Igazad van, lehet a film a hibás.
    :D Én akkor voltam a legdühösebb, mikor már házasok, s Rhett egy csomó jelet küld felé az érzéseiről, Scarlett meg még akkor is Ashley miatt kesereg. Néha legszívesebben megráztam volna, hogy térjen már észhez.:D

    VálaszTörlés
  9. De utáltam Ashley-t a filmben. Jaj!!!
    Aki meg kicsit sem szimpatizált Rhett-tel, az máris mehet a sarokba :P.
    Itt találsz a Scarlett c. sorozatról infot! ;)Ebből tudtam csak 10 percet megnézni.
    http://www.imdb.com/title/tt0108915/

    VálaszTörlés
  10. A kedvenc könyvem, és a posztodnak hála, megint el akarom olvasni :D.

    VálaszTörlés
  11. Fiorella, megnéztem (mármint a linket), és hát a képek alapján Scarlettet játszó színésznő nagyon nem szimpi nekem. Annyira másnak képzeltem.:)
    Zenka, akkor hajrá!:))

    VálaszTörlés
  12. Az egyik kedvencem. :o) Még kislány voltam, mikor először láttam, de már akkor elolvadtam, amikor R.B. felkapta S.-et és felment vele a lépcsőn. Az a rész jött be a legjobban. :o)
    A folytatásai nem az igaziak már. :oS

    VálaszTörlés
  13. Az egy jó jelenet.;) Én még azt szerettem, mikor megkérte a kezét...óh, az a szenvedély. *sóhaj*
    A folytatásain gondolkodom, hogy el olvassam-e, mert azért furdalja az oldalam a kíváncsiság. Majd meglátjuk, egy kicsit biztosan várok, míg ez leülepszik.:)

    VálaszTörlés
  14. Nyálas-romantikusok már nekem sem jönnek be. Szerintem sokkal jobbak az olyan romantikusok amik nem csöpögnek, hanem van benne történelem, dráma, humor, izgalom, stb.

    VálaszTörlés
  15. Igen, én is az ezeket várom egy könyvtől. És az a jó, hogy az Elfújta a szélben ez mind megvan.

    VálaszTörlés
  16. Én most olvastam a könyvet szerintem is nagyon jó volt de a vége szerintem szörnyű :( szerintetek vissza szerzi Rhettet?

    VálaszTörlés
  17. A végével nekem is volt egy kis problémám, de ismerve Scarlettet szerintem idővel úgyis megoldódtak a dolgok. A nő a céltudatosság mintája.:D És ha belegondolok, azért nem is akkora baj, hogy az olvasó fantáziájára bízza Mitchell a jövőt, így sokkal életszagúbb a történet. (ezen egyébként még a mai napig gondolkodom néha; látszik mekkora hatással volt rám a könyv...:))

    VálaszTörlés
  18. Ez a könyv nemhogy nem nyálas, hanem bizony nagyon kemény. A romantikáról pedig alig pár oldal van a három kötetben, összesen nem tenne ki egy fejezetet. Mégis átitatja az érzés, ami fontos a sorokat.

    Az volna a jó, ha mindenki elolvasná. Egyrészt azért, mert minden van benne, ami az életben, háború, béke, szerelem, kitaszítottság, éhezés, nagylelkűség, intrika, baleset, betegség, küzdelem, tisztelet, fényűzés, kitartás, elkeseredés, rabszolgaság, becsület, megaláztatás, munka, szülés és születés, halál és élet.
    (Nagyon érdekes például, mennyire másképp látták a rabszolgaságot, milyen más volt a rabszolgák élete, mint ahogy mi tanultuk, vagy elképzeltük.)

    Másrészt, és legfőképpen azért, mert ezeket a dolgokat az esetek döntő többségében férfiak által élve, érezve és látva vetették papírra a világirodalomban. Ez a könyv mindezt női szemszögből, női lélekkel mutatja meg. Segíti ezzel a férfiakat, akik úgy nőnek fel, hogy az iskolai kötelező irodalomban egyetlen nő által írt művet se kapnak kézbe, és felnővén nem értik, hogy miért nem értik a nőket. Hogy tehetnék? A nők mire kijönnek az iskolákból, számtalan férfiak által írt kötelező olvasmányt, verset olvasnak el, melyeken keresztül megismerik a férfi működését.

    A filmből sajnos nagyon sokminden kimaradt, olyan apróságok, mint a főhős gyerekei pl. A vívódásai, hogy hogyan jut elhatározásra, miket mérlegel, hogy érez azzal kapcsolatban amit tesz. A könyvet ajánlom sokkal inkább.

    Tini voltam, mikor olvastam, és most, pár évtized múltán arra gondoltam, vajon, ha akkor úgy tudott tetszeni, mikor még mindezekről a dolgokról semmiféle tapasztalatom nem volt, fontos volna elolvasni újra, hogy mit látok másképp felnőtt fejjel, mi mást ad így, tapasztaltabban. Most olvasom újra...

    VálaszTörlés

Ne fogd vissza magad! Örülök minden hozzászólásnak, nyugodtan lehet véleményt mondani, nem harapok!:)
(névtelenül viszont nem lehet kommentelni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails