2010. június 27., vasárnap

Philip Pullman: Északi fény

Image Hosted by ImageShack.us
Igaz pár évvel ezelőtt láttam a könyvből készült filmet (Az arany iránytű), de sok mindenre nem emlékeztem belőle. Egyáltalán nem győzött meg arról, hogy nekem ezt feltétlenül meg kellett néznem. Már akkor is azon kattogtam, hogy inkább a könyvet kellett volna elolvasnom, mert a film nekem valahogy hiányosnak tűnt. (bár az is igaz, hogy szerintem nagyon sok könyvadaptációnál ez a helyzet, de ennél még jobban zavart, mint máshol.)
És igazam is lett, mert a könyv tényleg milliószor jobban bejött, mint a film.
Már rögtön az első oldalakon egy nagyon összetett, érdekes világba csöppenünk. Egy olyan világba, ahol az embereknek születésük pillanatától fogva van egy daimónjuk, egy kis állat, aki szoros összeköttetésben áll a „gazdájával”. A legjobb a barátja, legfőbb bizalmasa,a lelke egy darabja. A daimónt nem lehet elválasztani az emberétől, mert az olyan, mintha a lelkét vennék el tőle.
Ebben a világban harcos jegesmedvék, boszorkányok élnek, és tatárok tartják rettegésben az embereket.
A történetben többször is szó esik a Porról, amelyről senki nem tudja pontosan micsoda, de az biztos, hogy összefüggésben áll a daimónokkal. A Magisztérium kutatócsoportokat küld északra, akik próbálják kitalálni, vajon mi is pontosan ez a fura, újszerű jelenség. S vajon sikerül erre bárkinek rájönni?
Mikor azonban Anglia szerte eltünedeznek a gyerekek, s az a hír járja, hogy mindehhez a Pornak van köze, egy népcsoport, a gyiptusok gyermekeik keresésére indulnak az Északi Sark felé. Ebben a keresésben vesz részt történetünk főszereplője, Lyra is, akinek kis barátját, Rogert is magukkal vitték az Átkosok (így nevezik a gyerekrablókat).

Lyra, aki árvaként nevelkedik Oxford egyik legpatinásabb kollégiumában, égetően rossz, eleven kislány. Egyetlen rokona nagybátyja, Lord Asriel, akinek nagy szerepe van a Por kutatásában.
Lyra kivételesen eszes korához képest. Meg van még benne a gyermeki báj, a végtelen optimizmus és persze jó adag csintalanság is- ami számomra nagyon is szerethetővé teszi-, s mindez éles elmével párosul.
Lyra és daimónja, Pantalaimon rengeteg kalandban vesz részt, veszélyes helyzetekbe csöppennek útjuk során, és igaz barátra tesznek szert egy harcos medve, Iorek Byrnison személyébe.
Útjában másik "segítője" pedig az arany iránytű, melyet csak a kislány tud értelmezni, s a múlttal, a jelennel és a jövővel kapcsolatos kérdéseire adja meg a választ.

Egészében nézve nagyon tetszett a történet, viszont a pontozással bajban vagyok (elég gyakran előfordul), mert az elején úgy éreztem, egy kicsit nehezen indultak be az események, viszont a könyv második fele olyan izgalmakat tartogatott, melyek kárpótoltak mindenért, 4,5 pont. Ráadásul Pullman nagyon ügyesen nyitva hagyta a történetet, kényszerítve az olvasót arra, hogy feltétlenül el akarja olvasni a következő részt.

Végezetül a film hivatalos plakátja, és különböző kiadások borítói. És ha már a filmnél tartunk, így utólag már nem csak a történet hiányosságai, de a színészek (Nicole Kidman, mint Mrs. Coulter???) is erős homlokráncolást hagynak maguk után. De hogy valami pozitívumot is említsek, gyönyörűre sikerült a képi világa és a vizuális megjelenítés.

6 megjegyzés:

  1. Nekem éppen ez volt az a könyv, talán az egyetlen, amiből kicsit jobban tetszett a film...
    A folytatások is nagyon jók egyébként, és azok esetében már kicsit szurkolok, hogy ne is legyen film belőlük. (Valahogy kételkedem, hogy szépen meg lehetne csinálni.)

    VálaszTörlés
  2. lunanyuszi: én a könyvből készült filmekkel mindig így járok, valahogy egyik sem az igazi.:( Egyébként úgy tutom (bár nem 100%), hogy nem filmesítik meg a folytatásokat, mert Az arany iránytű nem lett elég sikeres.
    És persze tervben van a következő részek olvasása is!:)

    VálaszTörlés
  3. Én kábé 8 éves koromban olvastam a könyvet (ennek már 16 éve. OMG! De öreg vagyok :D ) Már akkor imádtam, igaz a borító az borzalmas volt, be kellett csomagolnom a könyvet mert egy síró kislány volt rajta aki nem hasonlított Lyra-ra sem. Gyönyörű történet a barátságról és a hősiességről. Nekem filmben is tetszett egyébként :) De a könyv visz mindent! Sajnos a folytatásokat még nem volt még elolvasni, de most hogy kiadták újra biztos beszerzem majd.

    VálaszTörlés
  4. zakkant: igen, szerintem is gyönyörű történet, és nagyon izgalmas is. Ráadásul azt mondják, a következő részek még jobbak is mint az Északi fény. Kíváncsi vagyok.:)
    Az új kiadásoknak szép filmes borítója van, tényleg sokkal szebb, mint a régié.

    VálaszTörlés
  5. Akkor lehet próbálkoznom kéne a könyvvel, mert nekem a film nem jött be. ;o)

    VálaszTörlés
  6. Niki: egy próbát mindenképpen megér! Szereted a fantasyt, igaz? Mert akkor szerintem tetszeni fog!:)

    VálaszTörlés

Ne fogd vissza magad! Örülök minden hozzászólásnak, nyugodtan lehet véleményt mondani, nem harapok!:)
(névtelenül viszont nem lehet kommentelni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails