2010. június 17., csütörtök

Lisa Jewell: Ralph bulija

Image Hosted by ImageShack.usIsmerkedjünk meg az Almanac út 31. lakóival! A regény az itt lakókat mutatja be nekünk, Raplh-ot és Smith-t, a két harmincas évei elején járó barátot, akik éppen új lakótársat keresnek, arra nem gondolva, hogy mikor betoppan az életükbe Jem, mindenkettejük megszokott, sőt unalmas kis életét a sarkaiból fordítja ki.
A földszinti lakásban él Siobham és Karl, akiknek kapcsolatában beüt az első komoly, s talán visszafordíthatatlan konfliktus. Mindketten választóponthoz érkeztek életükben, és nagyon úgy tűnik, talán ez egyszer nem lehet egy legyintéssel elintézni a dolgokat.
Az első emelet lakója pedig Cheri, alias a gonosz, minden hájjal megkent bombanő, akinek életcélja házas férfiak „megrontása” és anyagi kizsigerelése.
A történet több szálon fut, mindegyik szereplő életéből kapunk kisebb-nagyobb morzsákat, valójában azonban két páros- Jem és Ralph ill. Siobhan és Karl- (bimbódzó)kapcsolatának alakulását követhetjük nyomon. Alakulóban lévő szerelem és válságba került kapcsolat kettőse feszül egymásnak, remek konfliktus- és humorforrást teremtve.

Jewell egyik erénye, hogy szereplői hús-vér emberek, szeretjük vagy épp utáljuk őket, minden pozitív és negatív tulajdonságukkal együtt.
Az írónő nagyon jól használja a humort. Nem próbál vicceket erőltetni az olvasóra, egyszerűen csak úgy mozgatja a szereplőit, hogy az embernek akaratlanul mosolyra görbül a szája, vagy éppen szúr az oldala a vihogástól. (Velem egyszer-kétszer előfordult:))
Persze a történet nem csak móka és kacagás. Komoly párkapcsolati problémák, veszekedések, és ilyen-olyan hétköznapi összezördülések láncolatából épül fel. Olvasás közben nem csak nevetni, olykor bizony szomorkodni is lehet.


/Annak ellenére, hogy nekem nagyon tetszett a könyv, pár momentum kifejezetten zavart a történet során, mint például a különböző drogokkal kapcsolatos részek. Olykor úgy éreztem, Jewell azt próbálta érzékeltetni, hogy az emberek csak valamilyen kábítószer segítségével tudnak ellazulni, és jól érezni magukat. Persze lehet, csak én élek burokban, de nekem nem tetszett ez a hozzáállás./


Összességében ez egy élvezhető, humoros, igazi csajos könyv, hétköznapi, mindannyiunk számára ismerős élethelyzetekkel. A végén szerintem egy kicsit sok volt a kavarás, lehetett volna talán rövidebb is, de ettől függetlenül élvezet volt olvasni. 4,5 pont


(Ui.: az olyan részektől pedig, mint pl. Siobhan szőrkezelési problémáinak ecsetelése, kifeküdtem a röhögéstől)
Ezen a linken található L. J. honlapja, ezek pedig a kötet külföldi kiadásainak borítói:
                      

                          

9 megjegyzés:

 1. Erre a könyvre fáj már egy ideje a fogam, de most hogy olvastam, amit írtál, még jobban fáj. :)

  VálaszTörlés
 2. :) Bocsi, nem állt szándékomban a mézes madzagot húzogatni! Tényleg nagyon jó könyv, úgyhogy feltétlenül keríts rá sort!:))

  VálaszTörlés
 3. Én már hónapok óta kerülgetem a könyvtárban. :o)

  VálaszTörlés
 4. Bár én is kerülgethetném a könyvtárban, de persze többek között ez sincs meg. :/

  VálaszTörlés
 5. Niki: ne kerülgesd tovább, tényleg érdemes elolvasni!:) Tipikus nyári, csajos könyv.

  Mónika: nem tudom, h ezzel segítek-e bármit is(mert még én nem rendeltem innen), de esetleg nézd meg itt: antikkonyv.hu--szerintem elég olcsó, ráadásul máshol nem is lehet megkapni.:(

  VálaszTörlés
 6. Ennyire jó? Kezdem verni a fejemet akkor a falba, hogy még nem vettem ki. Bezzeg most tuti nem lesz bent jó ideig.

  VálaszTörlés
 7. Jaj, ne ne ne! Azért ne számíts túl sokra, mert ha ilyen óriási elvárásokkal indulsz neki, tuti nem fog tetszeni. Szerintem kb annyira jó, mint a Vince és Joy (mármint minőség szempontjából). És az ugyebár tetszett Neked.:)

  VálaszTörlés
 8. Lisa Jewell neve ismerősen cseng!:)

  VálaszTörlés
 9. Egyelőre még várok a könyv megvásárlásával, de köszönöm a tippet. :) Reménykedem benne, hogy valakinek csak megvan a környezetemben.

  VálaszTörlés

Ne fogd vissza magad! Örülök minden hozzászólásnak, nyugodtan lehet véleményt mondani, nem harapok!:)
(névtelenül viszont nem lehet kommentelni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails