2010. augusztus 31., kedd

Maggie Stiefvater: Linger

"One thousand ways to say good-bye
One thousand ways to cry
One thousand ways to hang your hat before you
go outside
I say good-bye good-bye good-bye
I shout it out so loud
‘Cause the next time that I find my voice I might
not remember how."


Most, hogy Sam újra fiú és Grace még mindig lány, úgy tűnhet a két fiatal megkapta a jól megérdemelt happy end-jét. A falkához azonban új farkasok csatlakoztak, akikkel Sam-nek kell foglalkoznia, Grace szülei pedig életükben először szülőkként akarnak viselkedni, s megtiltják a lánynak, hogy Sam-mel lehessen. Mindezek mellett pedig Grace megbetegszik, s nagyon is ijesztő tüneteket produkál…


Miután tavaly olvastam a Wolves of Mercy Falls trilógia első részét, a Shivert, alig vártam, hogy végre a második kötetre rátehessem a kezem. Stiefvater olyan csodákat művel a szavakkal, gondolatfoszlányokkal, dalszövegekkel, hogy soha többé nem akarok Mercy Falls-ból szabadulni. Viszont ez szerintem tipikusan az a fajta könyv, amit az olvasók vagy nagyon szeretnek, vagy nagyon nem. Vagy elkapod az atmoszférát, a búskomor hangulatot, és teljesen beleszerelmesedsz a regénybe (és Sam-be:)), vagy unalmas, eseménytelen tinisztorinak fogod gondolni.


Ha visszagondolok, és megpróbálom felidézni, miről is szólt valójában a Linger, őszintén szólva, nehéz megmondani. Mert persze történtek dolgok, az élet hömpölygött a maga lassú, nyugis tempójában, de valódi izgalomban, eseményben csak a legvégén lehetett részem. És mégis, hozzáragadtam a lapokhoz. Elnyelt ez a hatalmas hangulatbuborék, amitől az utolsó oldalakig képtelen voltam szabadulni.
A hangulat egy kicsit megváltozott a Shiver atmoszférájához képest. Az utóbbi keserédes, fájdalommal, lemondással átitatott történet, míg a Lingerben végig érzékelni lehetett valamiféle rejtett feszültséget a sokkal harmonikusabb alaphangulat mellett, ami csak lassan bontakozott ki. S a vége… egy kicsit összetörte a szívemet.


A történeten kívül nagyon fontos eleme a könyvnek a karakterek közti különbségek érzékeltetése. Az új fiú, Cole és Sam közti különbségek, ill. a Sam-Grace és a Cole-Isabel páros különbségei csúcsosodnak ki igazán. Az előbbi nyugis, szerelmes, jól összeszokott kettőst alkot, míg az utóbbi inkább impulzív, lelkileg sérült páros. S mindezt az teszi a legizgalmasabbá, hogy mind a négy szereplő narrál, s ezáltal tökéletesen belelátunk a fejükbe. Hogy stílszerű legyek, a legjobban így lehetne őket jellemezni:szerintem Sam és Grace EZ a dal, Cole és Isabel pedig EZ. Még így, olvasás nélkül is érzékelhető a különbség.

Összességében pedig csak magamat tudom ismételni: a Linger egy nagyon jó könyv, ami a hangulatával, az izgalmas narrációjával, a részletes leírásokkal, és a végső izgalmakkal rabul ejt. Érdemes elolvasni, 5 pont.

Mivel a történetben nagy hangsúlyt kap a zene, természetes, hogy maga Stiefvater is készített hozzá egy playlistet. ITT megtalálhatjátok.
Ez ITT  a könyv videója, ez pedig trilógia szerzői polca a molyon.

Ezenkívül jó hír azoknak, akik magyarul szeretnék olvasni a regényt, hogy a Könyvmolyképzőnél már elő lehet rendelni.
A harmadik rész pedig, Forever címmel jövő nyáron fog megjelenni. (én meg addig is tűkön ülök:))

8 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy egyezik a véleményünk :) Valóban szomorú egy kicsit a vége, de ez a befejezés szerintem már az elejétől érződött. A harmadik rész véleményem szerint (illetve nagyon remélem) kárpótolni fog ezért a kis szomorúságért.

    VálaszTörlés
  2. Na igen, attól a pillanattól, hogy Grace-nek farkas szaga volt, nehéz volt nem sejteni.;) De akkor is, úgy kiakadtam. Én is nagyon remélem, hogy harmadikban lesz megoldás - bár ezek után nagyon kíváncsi vagyok mit talál ki. (olyan soká lesz még jövő nyár)

    VálaszTörlés
  3. Az igaz, hogy én sem gondoltam volna, hogy így fog megtörténni. Viszont tetszett, hogy így Cole is nagyobb szerepet kapott.
    A befejezésre nekem sincs túl sok ötletem, pedig már annyit gondolkodtam, hogy mi lehet a megoldás...
    Tényleg nagyon messze van még a jövő nyár. :)

    VálaszTörlés
  4. Azt hiszem ezzel még teszek egy próbát, bár nekem a Shiver nem jött be. ;o)

    VálaszTörlés
  5. Nancy, az nekem is nagyon tetszett, hogy végül kiderült Cole-ról egy s más- a végére nagyon megkedveltem.;)
    Niki, emlékszem, hogy Neked nem tetszett anno, de talán ez mégis... az mondjuk biztos, hogy nyugis hangulat kell hozzá, esetleg olyankor próbálkozz, mikor az megvan.:)

    VálaszTörlés
  6. úristen én még csak a shivert olvastam, de már abba beleszerettem.
    úgy vettem ki az írásaitokból h Grace farkas lesz.wow...
    pedig annyira örültem a végén, hogy mind2 ember.
    ez így elég izgi lesz...
    alig várom, hogy olvashassam :P

    VálaszTörlés
  7. Ha jól emlékszem októberben vagy novemberben jelenik meg, szóval most már nem kell sokat várnod.
    Ami pedig Grace-t illeti, az elég szomorúra sikeredett, viszont nyitott maradt a sztori annyira, hogy jövő nyárig izguljunk.:)

    VálaszTörlés
  8. Én most olvastam a Shivert és rögtön beleszerettem. Még a héten megveszem a második részt is. Mondjátok, hogy nem lesz Grace farkas... neee má én már úgy örültem, hogy minden rendbe jött. Szegény Sam. 6 évig várt, hogy Grace farkas legyen erre mire ő ember lesz akkor változik Grace farkassá :S
    Ez tök olyan mint a való élet (bár nem a vérfarkasokra értem) ha úgy tűnik vmi rendben van mindig történik vmi =/

    VálaszTörlés

Ne fogd vissza magad! Örülök minden hozzászólásnak, nyugodtan lehet véleményt mondani, nem harapok!:)
(névtelenül viszont nem lehet kommentelni)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails